VİDEOLAR

7 Şubat 2019 Perşembe

ROMA HAMAMI MÜZESİ - ULUS / ANKARA 2017

Roma Hamamı Açık Hava Müzesi / Ankara
Yaklaşık 65.000 m2 bir alanı kapsayan Ankara Roma Hamamı ören yeri, 1997-2001 yılları arasında yapılan çalışmalarla bir Açık Hava Müzesi görünümüne kavuşmuştur.
Ören yerinde bulunan yaklaşık 1000 adet çeşitli eser, mezar stelleri,kitabeler ve mimari parçalar biçiminde 3 ana gruba ayrılmıştır. Palaestra’ nın güney ve batı kanatlarında mezar stelleri, kuzey kanadında yazılı bloklar, postamentler ve su künkleri, doğu kanadında altar vb. diğer mimari eserler, orta alanda da lahit ve aslan heykelleri sergilenmektedir.
Sergilenen eserler mezar stellerinin çoğunluğu Roma ve Bizans dönemine aittir. Yazılı bloklar ise genellikle kitabelerden oluşmaktadır. Bunlar, Ankara’ nın bu dönemleri ile ilgili bilgiler de içeren eserlerdir. Örneğin bu kitabelerden, İmparator Vespasianus döneminde (M.S. 69-79) Ankaralı emekli askerlerin bir dernek kurduklarını öğrenebilmemizin yanı sıra, yine bu kitabelerden, dönemin ekonomik, sosyal, kültürel ve ticari yapısı ile spor etkinlikleri  hakkında bilgiler edinebiliyoruz.
Bunların yanı sıra, bu alandaki Roma Çağı yapılarına ait, güzel işçilik örnekleri veren mimari yapı elemanları ile kapalı hamam bölümünün batısındaki teşhir alanında da “Nike’ li zafer anıtı biçiminde kabartmalı bir blok”, diğer sergilenen eserler arasındadır. Bu alanda sergilenen diğer eserler ise sütun başlıkları, sütun kaideleri ve diğer küçük mimari parçalardan oluşmaktadır. 





























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder