14 Nisan 2019 Pazar

ANKARA ANAFARTALAR CADDESİ

Ankara Anafartalar Caddesi

Ulus’tan başlayıp Samanpazarı’ nda Altındağ Belediye binasına kadar uzanan, Cumhuriyetin ilk yıllarına ve gelişmesine tanık olmuş, bir zamanlar Ankara’ nın en modern, en popüler ve en güzel caddesidi Anafartalar Caddesi. Herşehri böyle bir önemli caddesi vardır, İzmir’ in Basmane caddesi, İstanbul’ un Taksim Caddesi ne ise Ankaranın Anafartalar caddesi de o’ dur. 
1960’ lardan sonra köyden kente büyük bir göç başlamış Ankara varoşlarında yeni semtler oluşmaya başlayıp, dahası gecekondular arttıkça merkez Kızılay’ a kaymış, Anafartalar caddesi eski şaşalı günlerini geride bırakmıştır. 
Oysa ki, Anafartalar Caddesinde iyim kuşam, çeşitli ev eşyası, kuyumcu ve  lüks tüketim mallarının dışında okul ve resmi binalar da caddeye canlılık getirmekteydi, örneğin Belediye Binası,Ankara Adliyesi, Atatürk ve Latife Okulları, Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Merkezi  önemli yapılardandı.
Cumhuriyetten önce Karaoğlan Caddesi olan adı, Cumhuriyetin ilk yıllarında, Çanakkale Zeferini hatırlatması açısından Anafartalar Caddesi olmuş, uzun yıllar şehrin kalbi olma özelliğini korumuştur.
















































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder